حفظ سلامتی در مردان علاوه بر خود آنها در کیفیت زندگی خانواده شان نیز تاثیر می گذارد.بنابراین مردان باید بیشتر نسبت به انجام فعالیت های فیزیکی، تغذیه مناسب و پیاده روی و  اقدامات دیگر اهمیت دهند . متخصصین سلامت و پزشکان به خاطر مسولیت های فراوان مردان در قبال خود و خانواده ،  آنها را به تلاش جهت حفظ سلامتی شان در تمامی مراحل و سنین تشویق می کنند، ولی این موضوع بعد از سن 35 سالگی اهمیت فراوانی پیدا می کند. پیشگیری، شناخت سریع و کنترل بیماریهای مزمن نیز در مردان از اهمیت خاصی برخوردار است. . فعال باقی ماندن مردان از نظر فیزیکی در سی ساله دوم زندگی کیفیت زندگی آنها را بسیار بالا خواهد برد. حجم عضلات مردان در سن 35 سالگی کاهش می یابد و این به خاطرکاهش میزان هورمون تستوسترون در آنها است. پزشکان انجام آزمایشات دیابت و کنترل آن را با توجه به اینکه دیابت، در طی چندین سال اخیر در تمامی سنین، مشکلات عدیده ای ایجاد کرده است،بسیارتوصیه می کنند. اگر شما دارای وزن بالا می باشید، جهت اطمینان از سلامتی خود باید کلسترول و قند خون خود را آزمایش دهید.دیابت می تواند در سلامت جنسی نیز تأثیر گذار باشد. بعد از چندین سال، امکان دارد افراد مبتلا به دیابت، دچار آسیب عصبی و عروقی گردند و ناتوان شوند.هنگامیکه مردان به سن 60 سالگی می رسند، توصیه می شود تست تراکم استخوان در آنها انجام گیرد تا سلامت استخوانها و اسکلت در آنها مورد بررسی قرار گیرد. برای مردانی که سیگار می کشند، تنها یک توصیه می توان کرد و آن اینکه سیگار را ترک کنند چون سلامت افراد سیگاری و همچنین خانواده آنها در اثر کشیدن سیگار تهدید می گردد.مردانی که دارای سابقه ابتلا به سرطان پروستات می باشند، پروستات آنها بایستی در سنین بین 40 و 50 سال چک گردد.

1- سرطان پروستات :

سرطان پروستات نوعی از سرطان است که غده پروستات در مردان را درگیر می نماید، پروستات غده ای در سیستم تولید مثلی آقایان می باشد. سلولهای مبتلا به سرطان می توانند از پروستات به سایر قسمتهای بدن انتشار یابند (متاستاز)، خصوصاً در استخوانها و گره های لنفاوی. سرطان پروستات می تواند باعث ایجاد درد، اختلال در تخلیه ادرار، مشکلات به هنگام مقاربت جنسی یا اختلال جنسی گردد. سایر علایم و نشانه ها در مراحل نهایی بیماری به طور شدید ایجاد می شود.

سرطان پروستات در سنین 50 سال به بالا ایجاد می شود و یکی از شایعترین انواع سرطان در مردان محسوب می شود. به همین خاطر، سرطان پروستات در بیشتر موارد،رشد آهسته ای داشته، بدون علایم بوده و افرادیکه مبتلا به این بیماری می باشند، بیشتر اوقات در اثر دلایلی غیر وابسته به سرطان پروستات فوت می کنند مانند بیماری قلبی- عروقی، پنومونیا یا ذات الریه، سایر سرطانهای غیر وابسته و سن بالا.

درمان انتخابی اولیه برای سرطان پروستات، جراحی و اشعه درمانی می باشد. درمانهای دیگر مانند هورمون درمانی، شیمی درمانی، پروتون درمان، جراحی HIFU نیز بسته به شرایط بیمار می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

2- سرطان کولون:

سرطان کولورکتال که سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ نیز نامیده می شود، به معنای رشد سرطانی کولون، رکتوم و آپاندیس است. سالانه 655000 نفر در اثر ابتلا به سرطان کولون در دنیا فوت کرده و بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت سرطان کولون چهارمین سرطان شایع در آمریکا و سومین علت مرگ و میر در اثر سرطان در غرب می باشد. علایم و نشانه های سرطان کولورکتال وابسته به موقعیت تومور در روده و همچنین میزان سرایت آن به سایر قسمتهای بدن (متاستازیس) متفاوت می باشد.

بیشتر علایم مربوط به سرطان کولون ممکن است در سایر بیماریهاو انواع دیگر سرطان ها دیده شود بنابراین هیچکدام از علایم ذکر شده در این قسمت، جهت تشخیص سرطان کولورکتال اختصاصی نمی باشند. علایم و نشانه های این بیماری به سه گروه علایم موضعی، ساختمانی (تمام بدن را تحت تأثیر قرار می دهد) و متاستاتیک (در اثر پخش شدن به سایر قسمتهای بدن) تقسیم می شوند و عبارتند از:

– بروز اختلال در عملکرد روده بزرگ به نحوی که بیمار دچار یبوست و یا اسهال بدون دلیل و ناگهانی می گردد.

– ناراحتی در ناحیه شکم که ادامه می یابد.

– نازک شدن غیرعادی قطر مدفوع

– کاهش وزن

– کم خونی یا آنمی

– رنگ غیرعادی در مدفوع

3- بیماری های قلبی:

زمانیکه از بیماری قلبی در آقایان صحبت می شود همیشه بیماری شریان کرونری قلب به ذهن خطور می کند ( تنگی شریان اصلی قلب)، ولی بیماری شریان کرونری نوعی از بیماری قلبی می باشد. بیماری قلبی، علت اصلی مرگ و میر در مردان در آمریکا می باشد. 9 نفر از10 نفر بیماران قلبی حداقل، دارای یک ریسک فاکتور هستند. برخی شرایط زندگی و بهداشتی می تواند مردان را در معرض خطر بالاتر ابتلا به بیماری های قلبی قرار دهد مانند:

– کلسترول بالا

– فشار خون بالا

– دیابت

– دود سیگار

– افزایش وزن و چاقی

– رژیم غذایی نامناسب

– عدم داشتن فعالیت فیزیکی

– مصرف الکل

بیماری های قلبی-عروقی شامل اختلالاتی است که ساختمان یا عملکرد قلب را تحت تأثیر قرار می دهد. این اختلالات شامل بیماریهای شریان کرونری قلب و آریتمیا (عدم ریتم نرمال قلب)، نارسایی قلبی، بیماری دریچه قلبی، بیماری قلبی مادرزادی، بیماری عضله قلبی، بیماری پریکاردیال، بیماری آئورت و سندرم مارفان و بیماری عروقی (بیماری عروق خونی) باشد.

– ریتم غیر نرمال قلب:

قلب عضوی شگفت انگیز می باشد. ضربان قلب دارای ریتم پایدار و حدود 60 الی 100 بار در دقیقه (حدود 000/100 ضربان در روز) می باشد. ولی گاهی اوقات ضربان قلب از ریتم طبیعی خارج می شود. ضربان غیر عادی و یا غیر منظم قلب را آریتمیا (Heart arrhythmias)گویند. آریتمیا (دیس ریتمیا نیز نامیده می شود) می تواند در ایجاد تغییر در ریتم قلب، ضربان قلب نامرتب و یا در سرعت ایجاد ضربان خیلی آهسته و یا خیلی سریع قلب نقش داشته باشد.

– نارسایی قلبی:

اصطلاح نارسایی قلبی می تواند ناامید کننده باشد. این بدان معنا نیست که عملکرد قلب، متوقف شده و یا دچار نارسایی شده است. بلکه عمل پمپاژ قلب به طور صحیح و مناسب صورت نمی گیرد. نارسایی قلبی بزرگترین مشکل سلامت در آمریکا است که حدود 5 میلیون از آمریکایی ها را درگیر می کند. سالانه حدود 550000 نفر، بیمار مبتلا به نارسائی قلبی تشخیص داده می شوند. نارسائی قلبی یکی ازعلل اصلی بستری افراد بالای 65 سال در بیمارستان نیز به حساب می آید.

– بیماری دریچه قلبی:

دریچه های قلبی، در محل خروجی هر یک از چهار بخش اصلی قلب واقع شده اند و باعث ایجاد جریان یکطرفه از قلب به خارج از آن می گردد. مثالهایی از بیماری های مربوط به دریچه قلبی شامل پرولاپس دریچه میترال، تنگی ائورت و نارسایی دریچه میترال می باشند.

– بیماری وراثتی قلب:

بیماری وراثتی قلب اختلال در یک یا بیش از یک بافت در قلب یا رگهای خونی است که قبل از تولد اتفاق می افتد. این اختلال حدود 8 نفرازهر1000 نفر را درگیر می کند. اختلال وراثتی قلب می تواند باعث ایجاد علائمی در هنگام تولد، طی دوران کودکی و گاهی اوقات در دوران بلوغ گردد. در بیشتر موارد، پزشکان علت ظهور این اختلال را نمیدانند.وراثت می تواند مانند عواملی چون تماس جنین با بعضی از انواع عفونتهای ویروسی و الکل یا داروها، نقش مهمی را در ایجاد این اختلال ایفا نماید.

– کاردیومیوپاتی یا بزرگی قلب:

کاردیومیوپاتی که قلب بزرگ نیز نامیده می شود از بیماریهای مرتبط با عضله قلب است. افرادی که دچار کاردیومیوپاتی هستند قلب بزرگتری دارند که ضخیم یا سخت نیز شده است. درنتیجه، توانایی قلب در پمپ کردن خون دچار اختلال می گردد. اگر در این خصوص درمانی صورت نگیرد، کاردیومیوپاتی وخیم تر شده و بیشتر باعث ایجاد نارسایی قلبی و ریتم قلبی غیر عادی خواهد گردید.

4- ناباروری در مردان:

زندگی جدید، زمانی شروع می شود که سلول تخمک زن توسط سلول اسپرم از مرد لقاح یابد. حدود 20 میلیون اسپرم در هر میلی لیتر مایع منی، با حرکت و قدرت کافی جهت شناور شدن به لوله فالوپ رحم، برای باردار شدن طبیعی مورد نیاز است. احتمال وقوع بارداری در زوجهای جوان، به هنگام مقاربت جنسی طی دوران تخمک گذاری، یک پنجم در ماه می باشد. زمانی مشکلات بارداری در میان زوج ها مطرح می گردد که بمدت یکسال این زوج سعی کرده و موفق به بارداری نشده باشند. می توان از طریق تکنولوژی های تولید مثلی در بیشتر موارد به این زوج ها کمک نمود.

بر اساس آمار های موجود ،حدود 40 % موارد ناباروری زوجین مربوط به مردان است. یک مرد سالم در هر نوبت انزال 120 تا 160 میلیون اسپرم خارج می کند که این تعداد در طول زندگی حدود 400 میلیارد می رسد.شایع ترین علت ناباروری مردان ، عدم توانائی آنان در تولید تعداد کافی اسپرم های سالم است. همچنین ممکن است مشکل در رساندن اسپرم به واژن زن باشد که مربوط به سیستم تناسلی مردان است.در این موارد ممکن است اختلال مربوط به آلت تناسلی و بیضه ها باشد.همچنین ممکن است بیماری هائی باعث رساندن آسیب به سیستم تولید اسپرم در مردان شوند.

موارد زیر می توانند در افزایش کیفیت و سلامت سیستم تولید مثلی در مردان موثر باشند:

– نکشیدن سیگار،کشیدن سیگار معمولاً سبب کاهش تعداد اسپرم و تحرک ضعیف می شود. تحقیقات دانشمندان نشان می دهد که زمانی که هم مرد و هم زن سیگار می کشند, احتمال ناباروری تا ۶۴% بالا می رود.

– فعالیت شدید بدنی، که می تواند تولید اسپرم را کاهش دهد.

– ویتامین C، کمبود ویتامین C سبب می شود که اسپرم ها به هم بچسبند و این حالت سبب ۱۶% موارد ناباروری در مردان می شود.

– تغذیه،سوء تغذیه و مصرف ناکافی غذاهای ضروری سبب اختلال در تولید و کار اسپرم ها می شود.

– مصرف آنتی بیوتیک ها،بعضی از آنتی بیوتیک ها به طور موقت سبب کاهش تعداد و تحرک اسپرم ها در مردان می شوند.

– فعالیت جنسی، فاصله گذاری در فعالیت جنسی (۳ تا ۶ روز در هفته), سبب افزایش حجم و قدرت باروری می شود. ولی اگر وقفه زیادی در فعالیت جنسی ایجاد شود, سبب می شود که اسپرم ها تخلیه شده و پیر و نا توان و کم تحرک شوند.

5- سلامت اسکلتی در مردان :

سلامت مفصل و استخوان از عمومی ترین مشکلات مردانی است که در گذشته دچار صدمات ورزشی شده اند و می تواند منجر به استئوآرتریت گردد.در افرادمسن ، بافت پیوندی مانند افراد جوانتر قادر به ترمیم خود نمی باشد ،لذا استفاده از مکملهای غذایی جهت تحریک ترمیم بافت غضروفی و پیشگیری از تجزیه بافت مفصلی (در ارتباط با استئوآرتریت) مورد نیاز می باشد. حدود 12% از جمعیت مردم آمریکا (بیشتر از 16 میلیون آمریکایی) مبتلا به عارضه استئو آرتریت می باشند و دومین علت ناتوانی آنان در سنین بالاتر از 50 سال محسوب می شود.

همچنینی اوستئو پروزیس یا پوکی استخوان از مشکلات عمده در مردان می باشد که بویژه در سنین بالا مطرح است.در این رابطه حدود یک ششم از آقایان، در دوران زندگی خود دچار شکستگی لگن می شوند. میزان کافی املاح معدنی مانند کلسیم (حداقل روزانه 1000 میلی گرم)، منیزیم (روزانه 500 میلی گرم)، برومیوم و منگنز به همراه ویتامین های K,D در حفظ سلامت استخوان موثر است.

نظر دهید

Your email address will not be published.